CDA-HD – Darmowe Filmy i Seriale w HD Online

IMDB: 6.6/10 4 323 głosów

UK | India | Sweden

• Zgłoś problem

Podziel się filmem ze znajomymi
    •

Marzec 1947 roku. Do Indii przybywa z Wielkiej Brytanii nowy wicekról – lord Mountbatten (Hugh Bonneville), praprawnuczek królowej Wiktorii. Pięciuset pracowników pałacu stara się godnie przyjąć nowego gospodarza, jego żonę Edwinę (Gillian Anderson) i 18-letnią córkę Pamelę (Lily Travers). Na wicekrólu spoczywa duża odpowiedzialność. Indyjscy przywódcy polityczni, Jawaharlal Nehru (Tanveer Ghani) oraz Muhammad Ali Jinnah (Denzil Smith), mają inną wizję przyszłości kraju. Mountbatten próbuje być mediatorem w ich sporze. Nadzoruje także proces podziału Indii i odzyskiwania przez ich brytyjską część niepodległości. Rozmowy trwają kilka miesięcy. Tymczasem lokaj Jeet (Manish Dayal) zakochuje się w Aalii (Huma Qureshi), muzułmańskiej piękności. Dziewczyna odrzuca jego zaloty, gdyż boi się, że związek z Hindusem nie spodoba się jej ojcu.